Tapijten van Capileira

Las Alpujarras, Granada

De streek “Las Alpujarras” ligt tussen de provincies Granada en Almería, van de uitlopers van de zuidelijke helling van de Sierra Nevada tot aan de Middellandse Zeekust.

Het wordt gekenmerkt door een ruig en bergachtig gebied en een moeilijke bereikbaarheid, wat door de geschiedenis heen een zeker karakter van isolatie en zelfvoorziening heeft gekenmerkt. Ondanks deze kenmerken is het echter al sinds de oudheid bevolkt.

Capileira (samen met Pampaneira en Bubión uitgeroepen tot historisch-artistieke locaties sinds 1982) bevindt zich in één van de meest buitengewone natuurlijke regio’s in de hele provincie Granada, namelijk de Poqueira-ravijn.

Eenmaal in Capileira kan je een wandeling maken door de zogenaamde Barrio Bajo om te genieten van een route door onregelmatige en smalle straatjes die doen denken aan die van een islamitische stad.

Opmerkelijk zijn de waterleidingen die er doorheen lopen om de boomgaarden naast de eigendommen te irrigeren alsook voor de evacuatie van overtollig water en restwater.

De Alpujarra heeft een heel bijzonder type architectuur dat zeer overvloedig voorkwam in islamitische steden: de zogenaamde tinaos.  Het zijn verbindingen van het ene huis naar het andere zonder dat je op de straat hoeft te komen.

Samen met de schoorstenen zijn het representatieve stukken van het huidige landschap van de Alpujarra.

De bereiding van snoep, vooral met noten en honing, was heel gewoon, een gastronomisch ambacht dat vandaag de dag in de Alpujarra overleeft.

De productie van zijde, de meest elegante en luxueuze, was erg beroemd en maakte van de Alpujarra een welvarend productie- en exportcentrum van het koninkrijk Granada. Na de christelijke verovering en met de verdrijving van de Moren zijn de moerbeiboomteelt en de productie van zijdedraad niet uit dit gebied verdwenen.

Landbouw was een primaire activiteit voor het verkrijgen van voedselbronnen. De islamitische beschaving bevorderde de ontwikkeling van een complex en uitgebreid netwerk van sloten en waterbouwkundige infrastructuren.

Ook bij het verzamelen van geneeskrachtige planten speelde de vrouwelijke inbreng een belangrijke rol. Ze kenden de eigenschappen ervan en traden op als genezers door kruidenremedies te maken om insecten te verdrijven of kwalen te genezen. Deze kennis is in de loop van de tijd bewaard gebleven en in de Alpujarra worden planten zoals het kruid van de pujos (voor hoofdpijn en tandpijn), sint-janskruid (om wonden en brandwonden te genezen) of fijne tijm (voorkomt of geneest verkoudheid) nog steeds gebruikt.

Bezoek zeker ook de omliggende dorpjes, heerlijk genieten in de Alpujarra streek.

Wil je meer informatie over deze regio? Download ons Ebook Granada deel 3


Geef een reactie

%d bloggers liken dit: