De legende van de hagedis van Jaén

Er was eens een vreemd dier, door de mensen geïdentificeerd als een hagedis, dat leefde in een grot bij de Magdalena-fontein in Jaén. Het baarde de inwoners van de stad angst aan, omdat het zich voedde met schapen en andere dieren en hij kwam water drinken bij de stadsfontein. De situatie was onhoudbaar. Niemand durfde zijn hol te naderen.

Er kwam een ​​dag waarop een dappere gevangene, ter dood veroordeeld, aanbood de gigantische hagedis onder ogen te komen als ze in ruil daarvoor zijn leven zouden sparen.

Op een ochtend, terwijl de hagedis sliep, naderde de gevangene de bron, nadat hij het beest wakker had gemaakt, liet hij een spoor van heet brood achter dat de hagedis volgde naar de Plaza de San Ildefonso. Toen hij daar eenmaal aankwam, zag de hagedis de huid van een lam, die eerder met buskruit was gevuld.

De gevangene stak de pit aan en onmiddellijk, met één hap, slikte de hagedis het lam in, dat zijn onvermoeibare maag vulde, zijn ingewanden verbrandde en explodeerde, waarbij het vreselijke dier een uitbarsting gaf zoals nog nooit eerder in de stad was gehoord.

Sommigen zeggen dat de hagedis werd gedood door een dappere ridder. Anderen zeggen dat het een herder was die het beu was dat hij zijn schapen op at. Er wordt ook gezegd dat het beest barstte nadat het zich had volgezogen met heet brood en er zijn zelfs mensen die zeggen dat het beest stierf door toedoen van een ridder bedekt met spiegels.

Hoe het ook zij, de waarheid is dat toen het barstte, er drie dagen van festiviteiten plaatsvonden op alle pleinen. Wijn en vreugde verspreidden de mensen door alle straten

Hierna en elke keer dat iemand sindsdien iets verkeerds heeft gedaan, en nog steeds tot op de dag van vandaag, wordt de Jaén-uitdrukking of vloek uitgesproken: “Ik hoop dat je barst als de Jaén-hagedis!”

In de oude stad vind je het monument van de “Lagarto de Jaén”, in de wijk “La Magdalena” aan de Santo Domingo-straat.

Bezoek de stad Jaén

Het historische centrum heeft een imposante kathedraal. Je kan er tevens de goedbewaarde Arabische baden bezoeken en het kasteel biedt een prachtig hotel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: