De Argar-cultuur

Openluchtmuseum in Galera, Granada.

De heuvel van Castellón Alto ligt op slechts een kilometer van het stadscentrum van Galera.  Het is een archeologische vindplaats die behoort tot de Argar-cultuur, ongeveer 3800 jaar geleden.

De Argarische samenlevingen bezetten een groot gebied, bestaande uit verschillende vorstendommen. Ze strekten zich uit over de hele provincie Almería, Granada en Murcia, een deel van Alicante, Jaén, Córdoba en Ciudad Real.

De Argar-cultuur leefde en ontwikkelde zich, net als andere uit de bronstijd, in kleine stadstaten. Ze waren zeer hiërarchisch, buitten hun medemensen uit en waren krijgersvolkeren.

Castellón Alto-site

De bevolking die in Castellón Alto woonde, werd verdeeld volgens hun sociale status. Boven, op de Acropolis, woonden de leiders van de stad, terwijl in het onderste deel van de heuvel de meest nederige mensen woonden, degenen die de moeilijkste taken deden.

Tijdens het bezoek aan Castellón Alto kunnen we verschillende van deze huizen zien en betreden, die zijn herbouwd volgens de manier van die tijd. De toegang tot de woningen is via trappen, die de terrassen en smalle straatjes met elkaar verbinden.  De meeste huizen in het dorp hebben binnen één of twee graven. Ze werden individueel, als koppel en zelfs collectief begraven, altijd met familiebanden. Dit toont het belang aan, dat deze stad aan de familie hechtte.

Alle info in ons Ebook Granada deel 5.


Geef een reactie

%d bloggers liken dit: