“Valderrubio” Vallei van de blonde tabak

Deze gemeente in Granada klinkt sommigen misschien bekender in de oren vanwege de vroegere en merkwaardige naam Asquerosa (=walgelijk), een stad waar de dichter en toneelschrijver Federico García Lorca in zijn kindertijd en jeugd woonde. 

De gemeente Valderrubio veranderde echter op 15 augustus 1943 haar naam in de huidige naam, verwijzend naar de ‘vallei van de blonde tabak’.

Het huis-museum van Federico García Lorca in Valderrubio heeft een tentoonstelling die gewijd is aan de geschiedenis, de teelt en de productie van blonde tabak in de stad.

Het stadsbestuur van Valderrubio wilde een ruimte wijden aan het belang van blonde tabak in de stad, een van de eerste plaatsen in Europa waar deze tabakssoort werd geplant, verbouwd en geproduceerd. De voormalige eigenaar van het bedrijf, Juan F. Ortega Blanco, heeft zijn materiaal geschonken aan de gemeente, waaronder een tabakspers, oude foto’s, notitieboekjes en krantenartikelen. Ook de concessieregelingen voor de tabaksteelt, oude officiële staatsbulletins met de vertegenwoordiging van de staat bij het verpachten van tabak.

Al het materiaal, samen met twee maquettes van de donkere en blonde tabak- droogloodsen, is te bekijken tijdens het bezoek aan het Huis-Museum.


Geef een reactie

%d bloggers liken dit: