LEUKE TIPS IN OKTOBER

Geniet van de Andalusische feesten met haar tradities en gastronomische markten.

1
Oktober2022

Alora – Día de la Sopas Perotas
XVIII editie van Perotas Soep Dag in Álora, één van de belangrijkste evenementen op de gastronomische kalender van de provincie Malaga. Duizenden porties van de traditionele Aloreña-soep worden uitgedeeld aan bezoekers, vergezeld van andere typische producten zoals olijven, komkommers, sinaasappels, brood en wijn. Verder zijn er optredens van Pandas de Verdiales, flamenco, muziek, dans en diverse wedstrijden.
 
Dit gerecht van bescheiden oorsprong wordt gemaakt met brood, tomaat, ui, peper, knoflook, munt, saffraan en gemalen peper. Het is een dag om de arbeiders te herdenken die in het verleden op het land werkten en de dagloners die de hele dag op het land doorbrachten. Allemaal maakten ze goed gebruik van dit snelle, gemakkelijke en goedkope recept om de energie die ze overdag kwijt waren aan te vullen en weer door te werken.
1en 2
Oktober2022

Teba – Mercado del Queso Artesano
XX Artisanale kaasmarkt, een aanrader voor liefhebbers van ambachtelijke kaas. Een festival waar meer dan 50 zuivelfabrieken het publiek hun beste producten aanbieden. Een weekend om de beste Andalusische kazen en de meest relevante herkomstbenamingen van het Iberisch schiereiland te verwerven en te proeven. Naast kaas en een breed scala aan zuivelproducten, kunnen we bij populaire proeverijen andere lokale producten kopen en proeven, zoals worst, olie of honing. Er worden tienduizend bezoekers verwacht in deze gemeente in Malaga.
2
Oktober2022

Fuengirola – Romería de la Virgen del Rosario
Fuengirola beleeft deze zondag één van zijn grote dagen met de bedevaart ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans. Het begint rond 9.30 uur in de parochiekerk van de Plaza de la Constitución met een massa pelgrims ter ere van de Maagd. Een uur later vertrekt de processie bestaande uit typische karren, ruiters, pelgrims en versierde voertuigen.
 
De parade loopt door de hoofdstraten van de stad en is één van de belangrijkste stedelijke bedevaarten in Andalusië. De feestelijke sfeer in de “casetas” duurt tot ver in de ochtend voort.
7
Oktober2022

Rincon de la Victoria – Día de la Virgen del Rosario en La Cala del Moral
Een mis wordt gevierd in de kerk van La Cala del Moral, gevolgd door een processie door de straten van de stad. De Rincón de la Victoria Music Band begeleidt de patroonheilige tijdens de tour. Het meest bijzondere moment vindt plaats als hij door de straten van de visserswijk rijdt. Terwijl ze langs de oude kapel van La Cala lopen, wordt een bloemenoffer gebracht en de troondragers heffen de Maagd hoog op om haar te wiegen. De acts eindigen met vuurwerk, gelanceerd vanaf de deur van de kerk, op de Plaza de Don Antonio Estrada.
8-9
Oktober2022

Cútar – Fiesta del Monfí
XIX editie van het Monfi Festival, uitgeroepen tot provinciaal toeristisch belang. Waarin Cútar (Málaga) twee dagen teruggaat naar zijn Moorse oorsprong. De traditionele aspecten van de Andalusische cultuur worden ontwikkeld, zoals de traditionele ambachtelijke markt en gastronomische proeverijen. Het is een manier om die voorouderlijke culturen te promoten en te herstellen waarop veel van de populaire gebruiken en tradities zijn gebaseerd.
 
Er zijn ook workshops, optochten, spelletjes, Arabische muziek, buikdansen, schaken, valkerij, boogschieten, concerten, proeverijen en tentoonstellingen voor alle leeftijden. De stedelingen, inclusief kinderen, kleden zich in djellaba’s en typisch Arabische kostuums. De steile straten van Cútar zijn gevuld met kraampjes waar alles wat met de Andalusische cultuur te maken heeft wordt verkocht: kleiambachten, aromatische planten en typische zoetigheden. Het is noodzakelijk om de proeverijen van Moorse gefrituurde pompoen, lokale wijn, rozijnen, vijgen of de beroemde almojábana te benadrukken, een zoetigheid met verse kaas.
 
Het festival is een manier om de Moorse rebellen, monfí genaamd, te herdenken. De laatste Moorse bandieten na de herovering die de bergen van het koninkrijk Granada overstaken. Ze verzetten zich tegen verbanning uit een land dat ze acht eeuwen hadden bewoond.
 
8-12
Oktober2022

Feria de Nerja
Feesten ter ere van San Miguel Arcángel en de Virgen de las Angustias, beschermheiligen van Nerja. Een paar dagen plezier met een flamencozangfestival, folkloristische optredens, praalwagens, kermissen, festivals en belangrijke muziekuitvoeringen.
 
Deze oktoberfestiviteiten beginnen officieel met het aansteken van de toegangspoort en de Real de la Feria, gevolgd door een vuurwerk. Zo beginnen de activiteiten in de kraampjes met tombola’s en andere attracties.
 
9-12
Oktober2022

Fiestas y feria de Ojen
Feest ter ere van de beschermheilige San Dionisio Aeropagita, een feest dat nog steeds de geest van de oude feesten bewaart. Dit zijn een paar dagen muziek en dans, optredens, traditionele spelen en populaire snacks op de Plaza de Andalucía.
 
De kermis begint op 9 oktober met een mis en processie van de patroonheilige. Ter ere hiervan worden een lied en een hymne uitgevoerd die alleen op de dag van de patroonheilige in zijn kerkelijke ceremonie en in zijn processie-act gezongen worden.
 
Op de ochtend van 12 oktober, Pilar-dag, wordt de Heilige Maagd van Pilar door de straten van de gemeente geparadeerd, begeleid met muziek. Zo komen de festiviteiten van Ojén (Málaga) tot een einde.
 
Ojén is een prachtige gemeente in Malaga op acht kilometer van Marbella, die zich uitstrekt van Sierra Blanca tot Sierra Alpujata, naast de Arroyo de Almadán.
 
10-12
Oktober2022

Villanueva de Tapia – Real Feria de Ganado
153e Koninklijke Veemarkt van Villanueva de Tapia, Malaga. Het evenement omvat tentoonstellingen van dieren, proeverijen, tentoonstelling van landbouwmachines en verkoop van producten. Evenals de receptenwedstrijd voor speengeiten, waaraan koks uit heel Spanje deelnemen. Er is ook een tentoonstelling van Andalusische geiten, een tentoonstelling van Segureña en Lojeña schapen, en een andere van ossen.
 
Op het programma van activiteiten voor het publiek staat de verkoop van kaas en vleeswaren, gastronomische proeverijen van zuivelproducten en vleesstoofschotels. In de kookworkshop worden enkele manieren aangeleerd om zogend geitenvlees te bereiden. Zuiggeit en ambachtelijke geitenkazen worden onder de aanwezigen uitgedeeld. Er zijn ook verschillende attracties voor kinderen gepland.

Deze feria wordt sinds 1869 gehouden en is een van de belangrijkste en oudste in Andalusië. Het stond bekend als de “Feria del Entreícho”, omdat het de laatste beurs van het seizoen was. Hier kwamen de kopers samen die door niets op andere beurzen waren overtuigd of die alles voor het laatst hadden achtergelaten.
 

 

 
12
Oktober2022

Arenas – Feria de la mula
XXVII Feria de la mula, die tot doel heeft het landbouwwerk dat traditioneel met behulp van muilezels werd uitgevoerd, te herstellen. De gemeente Arenas (Málaga) is uitgedost om deze bijzondere kermis te vieren, waar u een breed scala aan activiteiten rond dit dier kunt vinden, zoals muilezeltentoonstellingen, smeedwerk, laadwedstrijden, dorsen, de kunst van het hoeden en de traditionele muilezel, ezel en paardenraces.
 
Er zijn ook optredens van verdiales-groepen, dansgroepen, flamencozang en proeverij van migas, weggespoeld met Arenas-wijn. Het feest eindigt met het kiezen van de muilezeldrijver. Deze viering is een welverdiend eerbetoon aan dit dier dat landarbeiders in het verleden zoveel heeft geholpen.
 
17-23
Oktober2022

Feria de San Pedro Alcantara
Feesten ter ere van de patroonheilige in San Pedro Alcántara, een belangrijke wijk van Marbella. Het is een week waarin we vanaf het middaguur kunnen genieten van de verschillende stands van de Recinto Rerial, met activiteiten voor de kleintjes en muzikale optredens. In de “Night Fair” kun je doorgaan met dit onvergetelijke feest dat overloopt van vreugde en kleur.
 
Tijdens deze data is de stad San Pedro Alcantara uitgedost om duizenden bezoekers te verwelkomen die uit verschillende delen van de provincie Malaga en andere delen van het land komen.
 

 

 
29
Oktober2022

Yunquera – Fiesta de la castaña y el vino
XIII Kastanje- en wijnfestival in de stad Yunquera, Malaga. Dit gastronomische festival brengt hulde aan de kastanje, een typische herfstvrucht, en ook aan de wijn gemaakt van druiven die zijn gegroeid in de koude streken van de Sierra de las Nieves.
 
Tijdens dit weekend kan je genieten van de gastronomie, gebruiken en ambachten van Yunquera en de Sierra de las Nieves. Talrijke stands met typische producten van de stad. Toeristische routes en tapasroutes, proeverijen, wedstrijden, concerten en parades worden tentoongesteld. Er zijn ook andere unieke activiteiten zoals het druiventrappen en proeven van het typische Yunquera-gerecht “de malcocinao”, gemaakt van kikkererwten, spek, pens, chorizo ​​​​en bloedworst.
 

 
31
Oktober2022

Maro – Maloween
Maroween (Maro + Halloween). Een magische avond waarin de buren samenkomen om de traditioneel geroosterde zoete aardappelen en de rijke kastanjes te proeven. Er is ook een angstaanjagende parade in de stijl van Halloween, een festival en een kostuumwedstrijd. Het plein van de stad Maro in Malaga is voor de gelegenheid versierd met pompoenen, kaarsen en gereedschappen die worden gebruikt om zoete aardappelen te verbouwen.
 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: