Cástulo, een oude Iberisch-Romeinse stad in de provincie Jaén

Deze stad werd maar in het begin van de jaren 2000 ontdekt toen er van deze streek luchtfoto’s genomen werden.  Archeologen van over de hele wereld kwamen af naar deze nieuwe ontdekking. 

Volgens oude documenten was Cástulo een oude Romeinse stad en ging men vermoeden dat het een belangrijke Iberische havenstad was langs de rivier “Guadalquivir”. 

Deze stad is bewoond geweest vanaf 3000j v.Chr. tot de vijftiende eeuw.  Pas toen de Moren Spanje bezetten, verloor de Iberisch-Romaanse stad zijn belangrijke positie en liep het inwoneraantal achteruit. Totdat de plaats in de vijftiende eeuw uiteindelijk geheel verlaten was en in verval raakte.

De opgravingswerken gingen van start rond 2010 en er zijn nog vele jaren werk.   Alleen de mozaïeken vloer is helemaal opgegraven in deze voormalige Iberisch-Romeinse stad en de haven en de thermen zijn nog maar gedeeltelijk opgegraven.

Je kunt de Iberisch-Romeinse stad Cástulo en het bijbehorende bezoekerscentrum van dinsdag t/m zondag bezoeken van 10 tot 17 uur. Alleen op maandag is alles gesloten. De entree is overigens gratis voor bewoners van de Europese Unie.


Geef een reactie

%d bloggers liken dit: