NOVEMBER

7
November2021
MALAGA, Halve Marathon 30ste editie van de “Malaga City Halve Marathon”, door Corona uitgesteld, zal plaatsvinden op zondag 7 november 2021 (ipv oorspronkelijk 22maart2020)
Meer informatie: http://www.mediamaratonmalaga.com
7
November2021
MARBELLA, La Tostoná Een oud gebruik vindt plaats in Marbella, het is een dag die wordt gebruikt om met vrienden of familie naar het platteland te gaan om kastanjes te roosteren. De geroosterde kastanjes worden gegeten met een glas anijs of cognac.
Het is een collectieve viering die de geest van de Tostón wil herstellen, een marbella-traditie die deel uitmaakt van zijn culturele identiteit. Er zijn veel parallelle activiteiten zoals traditionele kinderspelletjes en fietsspelletjes. Het is belangrijk om de kastanjes, een drankje en eigen benodigdheden mee te nemen. Jongeren kamperen meestal reeds de dag ervoor om te genieten van een feest met magische herinneringen dat vele eeuwen teruggaat.
16-27
November2021
TORROX, Festival InternationaalFlamenco festival in Torrox.
27
November2021
ATAJATE, Mosto-Festival36e editie van het Mosto-festival, een feest ter ere van het wijn maken van Atajate, Malaga. Het is een dag waarop duizenden liters most van verschillende druivensoorten gratis worden uitgedeeld tussen buren en bezoekers.
De festiviteiten beginnen op het dorpsplein met een festival dat tot in de vroege uurtjes duurt. Terwijl de proeverij van de vers gefermenteerde most aan het publiek wordt aangeboden. Een oude traditie, hersteld in 1985, waarin de druivenoogst voorbij was, verdeelden de buren most.
Dit festival vindt plaats op de laatste zaterdag van november, de reden voor het kiezen van deze datum is vanwege de tijd die nodig is voor het must-proces. Van de oogst tot het trappen van druiven en de pers. Deze voortreffelijke vloeistof moet 40 dagen fermenteren in een vat of karaf. Zodra deze dagen zijn verstreken, wordt de most vervangen door een andere schone tank, dit is de fase die bekend staat als “rekken”.
28
November2021
TOTALÁN, Día de la ChanfainaOp 28 november is het de “Día de la Chanfaina”. Een typisch gerecht dat door de boeren werd gegeten om op krachten te komen. Ingrediënten : aardappelen, olijfolie, azijn, look, paneermeel, verscheidene kruiden, oregano, saffraan, peper, kruidnagel, komijn, laurierblad.  Vaak met bloedworst of chorizo gegeten.
Chanfaina, is het typische gerecht bij uitstek van de stad en is erin geslaagd om elke laatste zondag van november te worden geëerd, met een festival uitgeroepen tot provinciaal toeristisch belang dat begon in 2005, dat dit gerecht heeft erkend, omdat het het levensonderhoud was van zoveel boeren die hun troepen aanvulden, in de moeizame landbouwcampagnes van de plaats.
  
Chanfaina, dit heerlijke gerecht wordt aangeboden aan alle bezoekers die elk jaar komen, op de dag van de chanfaina, een steeds bekender wordende feestdag, en met een groter aantal bezoekers. Het wordt op zondag gemaakt rond meer dan zesduizend porties, de avond ervoor beginnend met het snijden en schillen van de aardappelen door buren van de stad die belangeloos samenwerken. Het gerecht wordt ‘s morgens vroeg bereid door buren die goed op de hoogte zijn van de chanfainera-traditie.
 
Het festival zelf begint op zondagochtend met de opening van de receptiestands voor bezoekers, typische proeverijen van de plaats (producten van de olijfboom, de wijngaard en de worst), tentoonstellingen van landbouwwerktuigen en gevarieerd handwerk, populaire markten en muziekuitvoeringen door de fanfare, verdiales panda’s en orkesten.