JUNI

4
September2021
Fiesta del AjoblancoAlmáchar, een prachtig wit dorp in de regio Axarquía in Malaga, organiseert jaarlijks het gastronomisch Ajoblanco-festival op de eerste zaterdag van september. En dit met een typisch gerecht van deze stad.
En aangezien er in Almáchar zo’n voorliefde is voor flamenco, met een zeer actieve en participatieve peña, wordt er sinds 1968 altijd een flamencofestival georganiseerd ter gelegenheid van het Ajoblanco-festival.
Het is het oudste gastronomische festival in de provincie Málaga. Tijdens deze dag gaan mensen de straat op om te genieten van de grote dag van de stad met de nodige dans en muziek.  Ajoblanco is een gerecht dat bestaat uit een koude soep op basis van water, knoflook, azijn, olijfolie en zout.
04-05
September2021


Fiesta de la Vendimia 

Op 4 en 5 september houdt Manilva haar meest traditionele festival, de druivenoogst, die de straten vult tijdens het eerste weekend van september. Waar het meest kenmerkend is het trappen van de druif om de eerste moscatelwijn van het jaar te extraheren, die vervolgens aan bezoekers en vrienden wordt aangeboden om te proeven.
De oogstfeesten beginnen op vrijdag met culturele en folkloristische evenementen. Vanaf tien uur ‘s avonds vindt het traditionele Villa de Manilva Flamenco Festival plaats.
Op zaterdag is er ‘s morgens vroeg een fanfare, die door de straten van het centrum van Manilva loopt en het langverwachte feest aankondigt. ‘s Middags de heilige mis ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten.
De zogenaamde Rociero-zondag, de grote dag van deze oogst, begint met een Rociero-mis, als dank voor de verkregen oogst.  De hele dag dans en muziek tot ’s avonds laat.
11
September2021
Luna MoraJaarlijks worden in september alle lichten gedoofd in Guaro en wordt het hele dorp verlicht met kleine theelichtjes. Met de 25000 theelichtjes worden allerlei prachtige figuren gemaakt.
Een festiviteit met eten, drank en optredens enz.
Buiten het dorp is er een parking en de bezoekers worden heen en terug gebracht met bussen.  Duizenden mensen komen naar dit feest.
Wegens Covid gaat de grote festiviteit niet door in 2021. Enkel het concert MEDINA AZAHARA zal doorgaan. Tickets te koop in het gemeentehuis van Guaro.
19
September2021
Día de la pasa

XXV Rozijnendag in de stad El Borge in Malaga, behorend tot de regio Axarquía. Een traditioneel festival dat je niet mag missen als je op reis bent in Malaga. Het begint om 12.00 uur met een degustatie van  lokale gerechten, op de Plaza Rafael Alberti, opgevrolijkt met diverse optredens.
Gazpacho, worstjes en muscatelwijn worden aangeboden, alsook zakjes met rozijnen.  
Overdag zijn er ook demonstraties over het proces van het maken van de rozijn. Van het oogsten van de druiven tot het verpakken. Evenals het trappen van de muskaatdruif en het transport in manden op de kop van de druivenplukkers.
Vóór covid kwamen op deze dag meer dan 10.000 mensen naar dit traditioneel festival.
 
26
September2021
Romeria San Miguel
De traditionele bedevaart van San Miguel, de patroonheilige van Torremolinos, wordt beschouwd als een festival van nationaal toeristisch belang. Het vindt plaats op zondag 26 september 2021, een datum dicht bij de dag van San Miguel (29 september) waarop het bloemenoffer aan deze heilige in de stad wordt gebracht.
Jaarlijks komen er meer dan 200.000 mensen van over de hele wereld naar deze bedevaart. Het is de op één na grootste bedevaart in Andalusië, na El Rocío, waar honderden ossenkarren en getuigde paarden deelnemen. De gelovigen maken een pelgrimstocht naar de Hermitage van San Miguel en beginnen hun reis in het hart van Torremolinos.

Een paar dagen voor de bedevaart van San Miguel vindt de autorally Vrienden van de Klassiekers van Torremolinos plaats.
29
September2021
Feria de TorremolinosDe Feria van Torremolinos vindt plaats ter ere van haar beschermheer, de aartsengel San Miguel. 29 september 2021 is de “grote dag” van de feria. De acts beginnen om 12.00 uur met de mis ter ere van San Miguel, gezongen door het koor. ‘s Middags wordt een traditioneel bloemenoffer gevierd en daarna zullen de gelovigen het beeld van de heilige in processie vergezellen en door de hoofdstraten van Torremolinos toeren.
Het feestelijke programma omvat muziekuitvoeringen, rocío-koren, optochten, paella, sportevenementen en culturele shows. ‘s Nachts is het Kermisterrein het centrum van de feesten met dansen, vreugde en gelach die elke hoek binnendringen.
Tijdens de Feria zijn de straten van de stad versierd en worden de belangrijkste activiteiten gehouden, die plaatsvinden in twee verschillende settings:
 
De Feria van de dag is op verschillende locaties in het stadscentrum, met de Plaza de La Nogalera als zenuwcentrum. Hier kunt u genieten van geweldige concerten van rock, pop en andere genres. Op de Plaza de Andalucía is een ruimte gewijd aan gezinsactiviteiten en de kleintjes.
De Feria van de nacht vindt plaats op het terrein Esplanade van San Miguel (tussen de Plaza de Toros en het voetbalveld). Het begint met de proclamatie van de kermis door een illuster personage uit de stad. Daarna gaan ze over tot de inhuldiging en het aansteken van de artistieke verlichting. Tegenwoordig zijn er kindershows in de kinderstand, recreatieactiviteiten in de ouderenstand en spetterende concerten in de gemeentestand.
De feria duurt tot 2 oktober 2021.
 
29
September2021

Real Feria de San Miguel

De Real Feria de San Miguel in Vélez-Málaga is het belangrijkste festival in de gemeente. Je kan onderscheid maken tussen de Dagferia en de Nachtferia. De sfeer is typerend voor Andalusische kermissen, met paardrijtochten, mannen en vrouwen gekleed in hun traditionele kledij, kraampjes, muziekuitvoeringen, rocierskoren, regionaal dansfestival en andere recreatieve en culturele activiteiten.
In de ochtend en een deel van de middag wordt de Feria gehouden in het centrum van Vélez, met een groot aantal standen om de typische gerechten van Vélez en de Axarquía te proeven. De dagmarkt vindt plaats op de Plaza de las Carmelitas, de straten Canalejas en Reñidero en de Paseo de Andalucía.
‘s Avonds verplaatst het feest zich naar het beursterrein, dat een breed scala aan activiteiten, concerten, lichtjes en attracties biedt die de finishing touch geven aan een geweldige dag op de Feria.
De feria duurt tot 3 oktober 2021.