DECEMBER

4-5
December2021
BENAOJÁN, Feria de la Chacina Nieuwe editie van de traditionele worstbeurs in de stad Benaoján, Serranía de Ronda. Tijdens het weekend, op deze gastronomische beurs gericht op vleeswaren en varkensvleesderivaten, kunnen ze worden gekocht en geproefd samen met andere Malaga-producten zoals kazen en zoetigheden, altijd vergezeld van een goede must. Er zijn ook kindervoorstellingen, concerten en themabeurzen.
Benaoján is een gemeente die bekend staat om zijn industriële sector voor de verwerking van vleesproducten, die al meer dan honderd jaar actief is.
5
December2021
CUEVAS BAJAS, Fiesta de la Zanahoria Morá Het feest is op de eerste zondag van december, die samenvalt met het einde van de oogst. Dit gastronomische evenement brengt een welverdiend eerbetoon aan een karakteristiek inheems product van de stad. Tijdens deze dag worden in kramen typische producten van de stad bereid. De wortel “Zanahoria Morá” kan direct worden gekocht of in een voortreffelijke sappige jam. Er zijn ook kinderactiviteiten en optredens.
 
De morá-wortel (paarse wortel) is door zijn kleur en voedingswaarde een zeer eigenaardig product dat in de gastronomische wereld zeer gewaardeerd wordt. Deze wortel heeft een paarse eerste laag, nog een oranje met strepen en het hart is rood. Het is ook bekend dat het geneeskrachtige componenten heeft.
7-8
December2021
GUARO, Fiesta de las MayordomasHet Mayordomas-festival in Guaro (Málaga) wordt gehouden ter ere van de Maagd van de Onbevlekte Ontvangenis, de beschermheilige van de stad. Twee tot zes meisjes in de leeftijd van 14 tot 16 jaar worden verkozen tot Mayordomas de la Virgen en vertrouwen hen de zorg, het behoud en de versiering van het beeld toe dat wordt vereerd in de parochiekerk van San Miguel.
 
De processie is een show vol vuurwerk, licht en kleur, met bands en liedjes gedurende de hele route. De oorsprong gaat terug tot het jaar 1854 toen de kerk het dogma van de onbevlekte ontvangenis afkondigde.
12
December2021
COLMENAR, Fiesta del Mosto y de la Chacina21e Mosto en Chacina-festival in Colmenar, Málaga. Het is een braderij waar proeverijen plaatsvinden van een rijk en gevarieerd aanbod van vleeswaren en worsten van het land. Gepromoot door de vleesindustrie van de stad, samen met de most, zoet of droog, wordt het elk jaar populairder en gaat het gepaard met een breed scala aan activiteiten en liveoptredens. Dit evenement vindt plaats midden december en is bedoeld om de in Colmenar gemaakte producten bekendheid te geven.
18
December2021
VELEZ-MALAGA, Festival Flamenco Juan BrevaXLIII Flamencofestival “Juan Breva” in het Teatro del Carmen in Vélez-Málaga. Een van de belangrijkste flamencofestivals in Andalusië, die sinds 1976 wordt gehouden. In deze wedstrijd komen de grote figuren van de flamencokunst en nieuwe beloften samen.
19
December2021
TORROX, Fiesta de las Migas.Deze gemeente in het zuiden van de regio Axarquîa, aan de voet van de bergen Tejeda en Almijara, heeft het hele jaar door een uitgebreide kalender van festiviteiten, maar het is in december wanneer ze een van de meest populaire dagen vieren, het feest van de Migas .
De migas is een traditioneel gerecht uit het gebied waarvan de basiscomponenten olie, knoflook, water, griesmeel en zout zijn. Het ideale voedsel voor de veldwerkers en momenteel het meest populaire en typische gerecht van deze stad.
Op de zondag voor Kerstmis wordt Torrox letterlijk binnengevallen door duizenden vreemden die naar de stad komen om de Migas-dag te vieren.
De gemeenteraad van Torrox verdeelt als organisator van het feest zo’n 40.000 porties kruimels onder de bezoekers, vergezeld van de voortreffelijke arriera-salade, naast het uitdelen van zo’n 2.000 liter lokale wijn die is geselecteerd in een lokale wedstrijd die begin december wordt gehouden.
Deze bijeenkomst dient niet alleen om hulde te brengen aan de gastronomische tradities van de stad, maar ook om de meest authentieke waarde van de populaire muziek van Malaga te redden met de uitvoering van de Pandas de Verdiales.